A makrobiotikus "tanulmányaim" egyik első és mind a mai napig meghatározó élménye a jégcsapretek-itallal való találkozás. A jégcsapretket vékony lyukú reszelőn kell lereszelni, és kétszeres mennyiségű vízzel gyengéd lángon körülbelül tíz percig főzni. (Mint minden nagyszerű dolog, ez is nagyon egyszerű...)
Nekem legjobban ébredés után, éhgyomorra esik a jégcsapretek-ital. Hatásai: segít a lerakódott állati fehérjéket feloldani és kivezetni a szervezetből, emellett tisztíja a vért, csökkenti a koleszterinszintet és hígítja a vért. Az elmúlt héten minden reggel ittam jégcsapretek-italt, és már pár alatt is érezhető volt a hatása: péntekre 120/80 alá vitte a vérnyomásomat, és teljesen rendben tartotta pulzusomat is.
A legjobb szívvel ajánlom mindenkinek; ráadásul a nyers jégcsapretek a főzéstől nagyon kellemes, édeskés ízt kap.
És ha már jégcsapretek: a héten találtam ezt a receptet: http://www.makrobiocentrum.hu/makrobiotika-receptek/sult-daikon-shiitakeval/; sajnos shiitake gomba nem volt itthon, ezért csak a sült jégcsapretekről tudok beszámolni: hihetetlenül finom, szintén édeskés ízt kap a sütéstől is.
A blog Facebook oldala: https://www.facebook.com/kelkaposztafozelek