A körözött az egyik olyan gasztronómiai intézmény, amelyen meg szokott bukni a vegán / makrobiotikus étrendem. A Budagyöngye legalsó szintén narancssárgállik egy nagy tálban, tele lilahagymával: szinte az első pillanatban feladom a harcot. Jó sűrű, lisztes zsömléket vastagon megkenve az egyik asztalnál azonnal lehet falni, aztán jöhet a gyomorégés, a nehéz telítettség...
Ami jó hír: tofuból, kölesből lényegében az eredeti, juhtúrós változattal ízében, állagában megegyező körözött készíthető. Egy 300 grammos natúr tofut kisebb kockákra szoktam vágni, szemre ugyanennyi vagy valamennyivel több főtt kölest adok hozzá; pici só, köménymag, pirospaprika, egy-két gerezd fokhagyma, két-három fej lilahagyma apróra vágva, és nagyon alaposan összetörve-összekeverve.
Állítólag ez is nagyon jó lett, immár több alkalommal...
A blog Facebook oldala: https://www.facebook.com/kelkaposztafozelek