HTML

A vegán kelkáposzta főzelék

Királyi rangot a kelkáposzta főzeléknek, a krumplis tésztának, a spenótnak! Emeljük olyan magasságokba ezeket a nemes és egyszerű ételeket, ahogyan az olaszok teszik azt a fokhagymás spagettivel, a ribollitával vagy a pesztóval! Többnyire vegán, olykor makrobiotikába hajló gasztronómiai kalandozások. Csatlakozz, like-olj és oszd meg receptjeidet, tapasztalataidat!

Friss topikok

Utolsó kommentek:

randomuser1 2014.03.24. 16:25:32

és az orrodat is tisztíccsa :)

Bejegyzés: A jégcsapretek-ital

eßemfaßom meg áll 2014.03.24. 12:21:40

Ja most látom csak, hogy mi ez a makrobiotika, az eheti sarlatántan.

Bejegyzés: A jégcsapretek-ital

eßemfaßom meg áll 2014.03.24. 12:17:13

@_romanista: akkor ezek az eredmények honnan vannak, a szomszéd mondta?

"Hatásai: segít a lerakódott állati fehérjéket feloldani és kivezetni a szervezetből, emellett tisztíja a vért, csökkenti a koleszterinszintet és hígítja a vért. "

Bejegyzés: A jégcsapretek-ital

_romanista 2014.03.24. 11:44:32

@Egy Hun Hunniából: amit én a makrobiotikából tanultam: mindig valamilyen feldolgozás alá kell vetni a zöldségeket. besózni, erjeszteni, gőzölni. itt úgy emlékszem, hogy a főzés hozza ki a legjobb hatást.
@Skunkworks: meg kell hámozni. én soha nem tartom hűtőben, mindig frissen iszom.
@eßemfaßom meg áll: klinikai tesztről nem tudok.

Bejegyzés: A jégcsapretek-ital

Reggie 2014.03.24. 11:11:19

Az alkohol is ilyen.

Bejegyzés: A jégcsapretek-ital

eßemfaßom meg áll 2014.03.24. 10:26:46

Oszt van-e erről a csodaszerről klinikai teszt meg valami tudományos magyarázat, vagy egy a sok csodaszer közül amit a hit alkot meg?

Bejegyzés: A jégcsapretek-ital

Skunkworks 2014.03.24. 10:06:18

Meg kell hámozni? A löttyöt hűtőben kell tárolni, mennyi retekből mennyi lé lesz?

Bejegyzés: A jégcsapretek-ital

Egy Hun Hunniából 2014.03.24. 09:51:35

jól hangzik a jégcsapretek lé(pl.gyümölcscentrifugálva), de miért kell(ene) főzéssel elba*ni?

Bejegyzés: A jégcsapretek-ital

mizie 2014.02.26. 16:05:25

"lényegében az eredeti"

Remélem az élet más pontjain is ilyen igénytelen vagy :)

Bejegyzés: Vegán körözött tofuból és kölesből

bikmakk · http://srbija.blog.hu 2014.02.23. 18:18:29

"szójaszósz, miszó, tofu..." - tudom, hogy a klasszikus, Ohsawa-féle makrobiotikának ezek elengedhetetlen kellékei, a tengeri moszatokkal egyetemben, de azt se felejtsük el, hogy a japánok számára ezek természetes hozzávalók, míg nálunk egyáltalán nem azok. Manapság nem beszerezhetetlenek, viszont én semmiképpen nem tenném őket alapvetővé a saját étrendemben. (Nem támadok senkit, mindenki azt eszik, amit akar, virágozzék ezer virág, azért beszélek egyes szám, első személyben.)

Szóval: a hazai (közép-európai) viszonyok között egy makrobiotikán alapuló táplálkozásnak sokkal inkább része az idényjellegű zöldség és gyümölcs (tavasszal retek, nyáron uborka, ősszel alma, csonthéjasok, télen cékla, sütőtök stb.), az erdőn frissen szedett csalán, a mezőről gyűjtött gyermekláncfű-levél, a köles, az árpa, a hajdina, a lencse és társai. A szójaszószt, miszót meg az algalevelet én megtartanám kuriózumnak.

Amúgy azt is feleslegesnek tartom, hogy a saját egyéni táplálkozásunkra mindenféle címkéket aggassunk. Attól senkinek nem lesz jobb. Én például általában nem eszem húst (kéthavonta egyszer mégis), de halat viszonylag gyakran. Tejet nem iszom, de joghurtot néha használok, ahogy sajtot is. Vajat szinte minden héten valamibe. Viszont szójatejet nem szoktam venni, ha már muszáj, akkor maradok a rizstejnél. Abból is fél éve vettem utoljára. Tojás héjában ritkán érkezik a konyhámba, de az nem zavar, ha mondjuk a levesbe főzött tésztában tojás van. (Egyéb célra mindig tojás nélkülit veszek, mert annak jobb az állaga.) Szóval mondhatni: se vega nem vagyok, vegán főleg nem, de makrobiotikus is csak módjával, mert például imádom a paradicsomot meg a kávét is. :)
Ettől függetlenül érdeklődéssel fogom olvasni a receptjeidet, mert az tény, hogy egy változatos makrobiotikus menü egészséges. (A szélsőségek szóra sem érdemesek: egy időben valaki elterjesztette, hogy a makrobiotikának az a célja, hogy az ember a végén már kizárólag barna rizst egyen és gyógyteákat igyon, na ez baromság.)

Bejegyzés: Első bejegyzés makrobiotikáról, pánikrohamról, vegán étrenderől
süti beállítások módosítása